top of page

Geschiedenis

De Van Geelenstichting is opgericht in 1989, maar de geschiedenis gaat terug tot 1854 toen het Zedelijk lichaam tot verhuring van Woningen aan den arbeidende klasse in Utrecht werd opgericht. In het stichtingsbestuur zaten vele prominente Utrechters met bekende familienamens zoals Van Asch van Wijck, Kemink, Lintelo de Geer en Hugenholtz. De doelstelling van de Stichting was het bieden van goede woningen tegen een ‘matigen huurprijs’ aan de arbeidende klasse en daarmee ‘orde, zedelijkheid en spaarzaamheid’ te bevorderen.

Voor de invoering van de Woningwet (1901) waren goede woning voor mensen met een bescheiden inkomen nauwelijks beschikbaar. De woonomstandigheden voor deze groepen waren vaak miserabel en diverse particuliere en kerkelijke instelling zagen zich geroepen om in betere huisvesting te voorzien. Beiden zagen het tegelijkertijd als een manier om deze mensen ‘zedelijk te verheffen’.

J.W. van Geelen

In 1931 werd de Stichting tot Verhuring van Woningen aan minder gegoeden te Utrecht de opvolger van het Zedelijk Lichaam, met opnieuw vergelijkbare doelstellingen. In 1989 tenslotte kwam er een geheel nieuwe Stichting met een meer eigentijdse doelstelling. De Stichting werd vernoemd naar de toenmalige voorzitter J.W. van Geelen.

Het is deze Van Geelenstichting die de huizen aan de Kruisdwarsstraat en Mulderstraat in beheer nam. Deze huizen stonden hier echter al veel langer. Achttien van de vierentwintig huizen werden rond 1860 gebouwd en vervolgens werd er in 1876 nog een aantal woningen aan toegevoegd. De woningen werden beheerd door de diaconie van de Nederlands Hervormde Gemeente.

 

De woningen behoorden tot een type dat in de tweede helft van de negentiende eeuw veel in Utrecht werd gebouwd voor arbeiders. Ze hadden één bouwlaag en een kap. In de woonkamer was een schouw voor de verwarming en een bedstede onder de trap. De toilet was een eenvoudige poepdoos in een uitbouwtje tegen de achtergevel en alle huisjes loosden op een gezamenlijke beerput in de tuin.

Er zal bij de bouw geen architect betrokken zijn geweest, toch zijn er in de gevels allerlei aardige details aangebracht. In de loop van de jaren zijn ze gemoderniseerd en in 1992 heeft er een restauratie en renovatie plaats gevonden.

Het hofje aan de Kruisdwarsstraat – Mulderstraat is een gemeentelijk monument.

bottom of page